Yüz ve boyundaki gözle görünen yaşlanma belirtilerini gidermek amacı ile yapılan yüz gençleştirme cerrahi işlemlerinden (yüz germe, alın germe, kaş kaldırma, şakak germe, göz kapağı cerrahisi) tutun, gıdıdan yağ emme (liposuction), yüze yağ enjeksiyonu, yanak implantı yerleştirme, çene ucu düzeltme ve estetik burun cerrahisine kadar birçok ameliyat bu başlık altında incelenebilir. Tecrübe, hassasiyet ve empati, bu tedavi yöntemlerinin tümünde azami ölçüde öneme sahiptir.
Yüz Kırıklıkları
Yüz kırıklarında uygulanan cerrahi müdahale ile birlikte ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası dönem de çok önemlidir. Yüzde bulunan kırık kemiğe yönelik tedavilere kırık oluştuğu andan itibaren başlanmalıdır. Yaralanmaların ciddi olduğu ya da başka bölgeleri etkilediği durumlarda ise yüz kemiğinin tamiri bir miktar geciktirilebilir. Bu gibi durumlarda müdahale etme süresi 7 ile 21 gün arasında değişiklik göstermektedir. Burada önemli olan konu kemikler kaynamaya başlamadan önce müdahalede bulunmaktır. Ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası süreç yüz kırıklarının iyileşme sürecini doğrudan etkilemektedir. Yüz Kırıklarının Tespiti Yüzde bulunan kırıkların tespitine yani kırığın oluştuğu bölge ve oluşan kırığın durumuna göre tedavi yöntemi belirlenir. Ayrıca tedavi için birçok alternatif bulunmaktadır. Cerrahi müdahalenin gerektiği kırıkların yanı sıra müdahale edilmeden kendi kendine iyileşecek kırık çeşitleri de görülebilmektedir. Kırıklar kaynadıktan sonra cerrahi müdahaleleri zorlaştırabilir bu nedenle zamanlama önemlidir. Kırıklar kaynamadan yapılan operasyonlarda zamanlama alınacak sonucu olumlu yönde etkiler. Bu nedenle kırığın tespiti ile bile birlikte zaman yönetimi hastanın iyileşme sürecini kolaylaştırır ve tedavideki başarı oranını yükseltir. Yapılması uygun görülen cerrahi müdahalelerde kırık durumuna göre plak ve vida sistemleri uygulanabilir. Genelde bu sistemlerdeki tüm parçalar titanyumdan yapılmaktadır. Her ne kadar yabancı maddeler olsa da bu malzemeler çoğunlukla doku reaksiyonuna ve enfeksiyona neden olmaz ve hastalar genelde hayatları boyunca bu malzemeler ile yaşarlar. Enfeksiyon görülmesi durumunda ise tekrar küçük bir operasyonla takılan malzemeler çıkarılmaktadır.
Yüz Kırığı İyileşme Süreci
Kırık ve kırığı meydana getiren travmaya bağlı olarak yüzde şişlikler ve morarmalar meydana gelebilir. Morarma ve şişliklerin yanında başka görsel sorunlar da travmaya bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda ameliyat gecikebilir. Operasyon öncesinde şişliklerin inmesi beklenir ve ardından cerrahi müdahale yapılır. Cerrahi müdahale sonrası şişlikler ve morarmalar tekrar ortaya çıkabilmektedir. Ameliyat sonrası oluşan şişlik ve morarmanın iyileşme süreci 2 ile 4 hafta arasında değişiklik göstermektedir. Kırığın meydana geldiği kemikler müdahale sonrası 3 hafta içinde kaynamaya başlamaktadır. Kırık tespitinin yapılması, kırık için uygulanan tedavi yönteminin belirlenmesi ve tedavinin uygulanması iyileşme sürecini doğrudan etkileyen önemli faktörlerdir. Kemiklerin onarımının yapılması ile birlikte hissedilen ağrılar azalmaya başlar. Onarımı takip eden hemen birkaç gün içinde hızlı bir iyileşme meydana gelir.
Badem Göz Ameliyatı
Göz çevresi bütün olarak ele alındığı zaman göz kapağı estetiği ile birlikte kaz ayaklarının giderilmesi, düşen kaşların kaldırılması da bu operasyonun etkisini arttıracak müdahaleler arasında yer almaktadır. Gözler yüz bölgesinde ifadenin şekillendiği alanda yer aldıkları için kişinin dış görünümünü doğrudan değiştirirler. Bu nedenle göz kapağı estetiği ile elde edilen değişim kişinin çok daha enerjik, genç ve canlı gözükmesine sebep olur. Bakışların derinliği artarken aynı zamanda bakışların verdiği enerji de bu operasyonla beraber tamamen değişir.
Kaş Asma
Göz bölgesi yüzün sahip olduğu görünümü doğrudan etkileyen önemli bir bölge. Göz ve çevresinde yorgun bir görünümün olması kişinin olduğundan daha yaşlı gözükmesine neden olur. Özellikle kaşlarda ve göz kapaklarında meydana gelen düşmeler bakışların derinliğini ve canlılığını azaltarak kişinin görüntüsünü olumsuz etkiler. Bu sorunları ortadan kaldırmak için tercih edilen ameliyatsız estetik tekniklerinden birisi de iple kaş asma tekniğidir. Herhangi bir kesi ve dikiş olmadan yapılan uygulamada kaşlardaki düşüklük giderilebiliyor. Şakak germe tekniğinde kullanılan ataçlar tamamen cilt ile uyumludur ve zamanla kaybolur. Uygulama kişinin ihtiyaçlarına göre ataçlar eridikten sonra yeniden tekrarlanabilir.
İple Yüz Germe
İple yüz germe ya da d lift olarak bilinen bu teknik özel olarak üretilen ipliklerin cilt altına yerleştirilmesi ile uygulanır. İple yüz germe uygulamalarından sonra sarkma, kırışıklık ve mimiğe bağlı çizgiler ortadan kaldırılabilir. Uygulama lokal anestezi ya da anestetik kremler eşliğinde yapılır ve yaklaşık olarak 45 dakika içerisinde tüm yüzde işlem tamamlanmış olur. Yüzde hangi bölgeye müdahale edileceğine göre seçilen ip çeşidi değişiklik gösterir.
Yüz Germe Ameliyatı
Yüz germe ameliyatına aday ideal kişiler, yüz ve boyun derisi sarkmaya başlamış ancak cildi hala elastikiyetini tam kaybetmemiş, başka sağlık problemi olmayanlardır. Genellikle 40 yaşın üzerindeki erkek ve kadınlara bu ameliyat uygulanır. Fakat yapısal ve genetik nedenlerle daha erken yaşlarda da bu tip ameliyatlar tam veya limitli olarak yapılabilir.